Second Pre-Jury ‘House in Reference’

After the first pre-jury, I focused on my references differences and my design approach on the project became a related difference of houses with their similarities. How can I do this? In the courtyard house, two mass spatial conditions provided a passage and two courtyards. In this relation, there was only visual contact with the courtyard and between courtyards (passage) is the only transition but in the atrium house there was a similar approach but this time this transition space also using for a living, their difference was scale other differences the main courtyard of atrium house directly relate with courtyards. Therefore, there these two different quality combined with their similar spatial qualities.

I obtained space from there like an atrium. The atrium was inner space like grand entry space focal courtyard. Its difference from the courtyard with enclosed and organized space. In the central part of my design, I have an atrium and it is related to the other spaces and courtyard.

In my other reference house was a Maison Louis Carré, in the Maison Louis Carré, there was huge entrance hall, it is also exhibition hall. The house public and privacy controlled from the hall with help of wall. Walls layered the private spaces also private spaces had the low level from the hall. The hall has a similar attitude with atrium quality as a mentioned above. Therefore, from this similarity, I combined exhibition hall layering and combining with proposal atrium. I also interpreted the wall idea, and I used the wall for integration of spaces. The other difference this house the house spaces grouped around the hall according to their function. I combined this group functions as masses(Atrium House and Courtyard house) I had five masses and they had different functions. Private, Public(kitchen, dining room), Living, Relaxing space and Garage.

These masses are connected in terms of a three-way. Private unit and atrium relation I interpretMaison Louis Carreé private and public distinction with the wall but I applied idea with up-staircase, downstairs also same in Maison Louis Carreé. Relaxing unit and atrium connection from courtyard enclosed part, this space more isolated spaces them. Final relation, because of spreading atrium all public spaces connected with atrium they became one space (atrium) so atrium are used for living, translation, exhibition. Kitchen unit does not completely combine but with the same high of space dining room using for kitchen and atrium translation spaces. About exhibition, wine room became an exhibition panel and panels provide integration different spaces in the atrium and provide circulation.

Also, Passage became a space for living and Courtyard house spatial relation and spreading atrium with courtyards combined. However, because of climate the site, atrium house this attitude are not suitable so atrium became enclosed space, courtyards as well, I interpret this idea inner of houses atrium spread public units (well seen at top view), dining room, living room, wine room became a part of the atrium. Between private spaces and atrium, there was a visual relation with two story high also between stories of circulation occurred in the atrium. What happened courtyard? In the proposal entrance from courtyard and courtyard still provided a relation between spaces with enclosed part. Units are connected in terms of a three-way. Private unit and atrium relation I interpret Maison Louis Carreé private and public distinction with the wall but I applied idea with up-staircase, downstairs also same in Maison Louis Carreé. Relaxing unit and atrium connection from courtyard enclosed part, this space more isolated spaces them. Final relation, because of spreading atrium all public spaces connected with atrium they became one space (atrium) so atrium are used for living, translation, exhibition. Kitchen unit does not completely combine but with the same high of space dining room using for kitchen and atrium translation spaces. About exhibition, wine room became an exhibition panel and panels provide integration different spaces in the atrium and provide circulation.

diagram

From Villa Maire site I refer its relation with the environment, it was in a rural area that was completely forest. The material of house came from site qualities timber and local stone also in the entrance, forest abstracted with linear timbers. About climate, day and night can be twenty-two hours so winter is hard, summer is s shining. About the location of the house, the south of house there was a sea, it can be only seen (vista), house located forest but it is not completely isolated between street that had connected city center and house there was 180 metres.

20170428084019_00006

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s